1. Podpis izjave

Pogoj za bivanje je podpis izjave za preprečevanje in širjenje okužbe s COVID 19. Izjavo je možno podpisati samo on-line preko digitalne indentitete um.si. Povezava se nahaja na spletni strani Študentskih domov. Tisti stanovalci, ki niso študenti Univerze v Mariboru (Alma Mater, Teološka fakulteta UL) prejmejo izjavo v referatu, v pisni obliki.

2. Razkuževanje in nošenje maske

Ob vstopu v dom in nadstropje je obvezno razkuževanje rok.
Nošenje maske v zaprtih skupnih prostorih je obvezno.
Masko si je vsak stanovalec dolžan priskrbeti sam.

3. Uporaba dvigal in uporaba stopnišča

Dvigalo lahko uporablja samo ena oseba.
Pri uporabi stopnišča je obvezna minimalna fizična distanca 1,5 m.

4. Namestitve v sobah in migracije med domovi

Obiskovanje drugih domov je prepovedano.
Obiski nestanovalcev so prepovedani. Kršitev tega pravila predstavlja hujšo kršitev Pravilnika o domskem redu stanovalcev ŠD UM.
Nočitve pri stanovalcih so prepovedane. Kršitev tega pravila predstavlja hujšo kršitev Pravilnika o domskem redu stanovalcev ŠD UM.
Bivalne prostore morajo stanovalci večkrat dnevno prezračiti.

5. Uporaba skupnih prostorov, kuhinje in kopalnic, zabave in druženja

Druženja v skupnih prostorih so prepovedana.
Zabave v skupnih prostorih in v prostorih namenjenih za zabavo so prepovedane. V primeru kršitev bo Uprava ŠD postopala v skladu z 61. členom Pravilnika o domskem redu stanovalcev ŠD UM (suspenz).
Nošenje maske v skupnih prostorih je obvezno.
Sočasno so lahko v skupnih prostorih in kuhinji 3 osebe tako, da je med njimi najmanj 1,5 m fizične distance.
Menjava posteljnine poteka po urniku, pri menjavi posteljnine je obvezno, da stanovalci nosijo maske in ohranjajo minimalno fizično distanco 1,5 m.
Vsa posoda, ki bo v kuhinji ostala na pultu ali v koritu, bo zavržena.
V kopalnici je lahko le ena oseba.

6. Ukrepi v primeru znakov bolezni

Če pri sebi opazite bolezenske znake (vročino, kašelj in druge simptome, povezane s COVID-19), ostanete v sobi in se izogibate stikom z drugimi ljudmi.
Po telefonu se posvetujete s svojim izbranim osebnim zdravnikom. Če ta ni dosegljiv, pokličete najbližjo dežurno ambulanto, kjer boste prejeli nadaljnja navodila.
Če vas osebni ali dežurni zdravnik napoti na testiranje, morate to nemudoma sporočiti na COVID telefonsko številko ŠD 031 38 22 77 in hkrati na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Prav tako ste nas na ista kontakta dolžni obvestiti o rezultatu testiranja takoj oz. najkasneje v roku 1 ure po prejetem izvidu. Opustitev sporočanja obvestila o rezultat testa Upravi ŠD predstavlja opustitev, ki bi lahko povzročila nevarnost za življenje ali zdravje stanovalcev in delavcev zavoda, kar predstavlja v skladu s 54. členom Pravilnika o domskem redu stanovalcev ŠD UM, hujšo kršitev.
V primeru pozitivnega testa na COVID-19, je stanovalec dolžan izolacijo izvesti doma, na svojem stalnem naslovu. Izjemoma, v skladu s prostorskimi možnostmi, se lahko izolacija, v soglasju z Upravo, izvaja v ŠD. Tuji študenti imajo prednost. Upoštevajte Navodilo za osebe s COVID-19 potrjeno okužbo s SARS-CoV-2 v domači izolaciji (navodila v slovenskem in angleškem jeziku so pripeta).
Takoj, ko ste seznanjeni z okužbo, nemudoma obvestite svoje kontakte v zadnjih dveh dneh pred pojavom simptomov, da so bili v kontaktu z osebo, pozitivno na SARS-CoV-2. Hkrati morate dosledno spoštovati Navodila za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi z novim koronavirusom (navodila v slovenskem jeziku so pripeta).
V primeru, da boste izolacijo izvedli doma, morate takoj po obvestilu Uprave ŠD na COVID telefonsko številko, spakirati osebne stvari, ki jih boste odnesli domov in zapustiti študentski dom. V kolikor nimate možnosti takojšnjega odhoda domov, in čakate na prevoz, morate oditi v t.i. čakalnico, o lokaciji kateri vas obvesti Uprava ŠD. V čakalnici se držite reda, skladno z Izrednimi navodili bivanja v prostorih za izolacijo, karanteno ali čakalnico Študentskih domov Univerze v Mariboru.

7. Navodila za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi z novim koronavirusom

V obdobju 14 dni od izpostavljenosti okužbi z novim koronavirusom se izogibajte vsem nenujnim stikom z ostalimi ljudmi. To velja še posebno za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem (bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorna bolezen, oslabljeno delovanje ledvic, zdravljenje raka ...). Pri njih je tveganje za težji potek bolezni višje.
V obdobju 14 dni pozorno spremljajte svoje zdravstveno stanje. Če se pri vas v tem času pojavijo simptomi ali znaki covid-19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu …), ostanite v sobi in pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila.
Upoštevajte priporočila za preprečevanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2:

  • Izogibamo se stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Vzdržujemo medosebno razdaljo vsaj 2 metra.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Priporočamo uporabo mask skladno s Priporočili za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2.
  • Izogibamo se zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi.
  • Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

8. Kontrole izvajanja navodil

Kontrole izvajanja navodil bodo izvajali referenti, receptorji, gospodinje in pooblaščena varnostna služba, ki imajo tudi pravico do legitimacije stanovalcev. V primeru hujše kršitve in ogrožanja splošne nevarnosti bo ukrepala pooblaščena varnostna služba in zdravstvena inšpekcija.

V Mariboru, 15. 10. 2020

Mag. Maja Krajnc Ružič
Direktorica Študentskih domov Univerze v Mariboru

Izredna navodila veljajo od 15. 10. 2020 do preklica. Z dnem uveljavitve teh izrednih navodil prenehajo veljati izredna navodila z dne 9. 9. 2020.

Kontakti

Študentski domovi Maribor
Gosposvetska cesta 83
2000 Maribor 
tel.: 02 228 42 00 
E–pošta: umsd@um.si

Več...

Spremljajte nas

NA VRH STRANI